14 maj 2022

Vinbrev 19 | Tips på sommarviner | Lambrusco di sorbara | Vininformation

Oberoende vinskribenter på nätet
F inns det egentligen något som heter sommarviner? Och vad är ett vårvin? Njae, det handlar kanske mest om tycke och smak, men faktum är att vissa typer av viner säljer bättre under våren och sommaren jämfört med övriga året. Och då kan man kanske klassa dessa som just vår- och sommarviner.

I den här veckans vinbrev tipsar vi just om sommarviner, enligt vår definition av begreppet. Jag kan även tipsa om Ursula Hellbergs rapport från Antiprime Toscane där hon bland annat redogör för Chianti Classicos senaste årgångar. Missa heller inte Adrian Cederlunds otroligt fräscha recept på sparrisrisotto med parmesan.

Trevlig läsning!
Jozo Glavas
Bäst i test vecka 19 - Beställningssortimentet
Vinbanken
Forza Italia! Ja, så kan det nog vara om man kikar på de fyra vinerna som vi hittar i den här veckans Bäst i test. För det är fyra italienska viner som får uppmärksamhet.
BÄST I TEST
Sommarvin - tips på fem viner du inte får missa
Vinbanken
Det finns viner som får fler ögon på sig på våren och sommaren än andra tider på året. Vi har valt ut fem viner som vi anser är sommarviner.
TIPS PÅ SOMMARVIN
Tillfälligt sortiment 13 maj

I dagens lansering i tillfälligt sortiment handlar det mesta om högkvalitativa mousserande viner. Men det finns även oerhört prisvärda viner på den röda och vita hyllan. Missa inte Christian Stojkovics recensioner.
RÖDA VINER
VITA, MOUSSERANDE OCH ROSÉVINER
Varför har vi fördomar mot lambrusco? Vilket vin ska man välja till sparrisrisotto? Hur mäter sig de senaste årgångarna av Chianti Classico med betydligt äldre årgångar? Och varför är inte Amarone lika trendigt längre?
Medici Ermete - tre varianter av lambrusco di sorbara
Vinbanken
på 1980-talet var lambrusco oerhört populärt i Sverige, men då var det de söta varianterna som dominerade. Dagens lambrusco är något helt annat, ändå är många fortsatt skeptiska till det röda mousserande vinet.
LAMBRUSCO DI SORBARA
Amarone - så ska statusen kring vinerna höjas
Vinbanken
Att Amarone inte är lika trendigt längre kan inte undgått någon. På senare tid handlar väldigt mycket mer om Piemonte och Barolo. Men varför har det blivit så och hur ska man få Amarone att bli trendigt igen?
AMARONE
Chianti Classico - gamla årgångar och nya gränser
Systembolaget
Antiprime Toscane är en av årets stora vinhöjdpunkter. Ursula Hellberg har varit där och kommit tillbaka med flera insikter, bland annat om Chianti Classico.
CHIANTI CLASSICO
Vinköplistan 19 - när du inte kan bestämma dig
Vinbanken
När du är osäker på vad du ska köpa på Systembolaget, då är Vinköplistan det du behöver. Här väljer Elke Jung ut ett antal viner för den som vill ha snabba tips.
VINKÖPLISTAN
Sparrisrisotto med parmesan - vintips till maten
Vinbanken
Adrian Cederlund har den här veckan tagit fram ett enkelt, vågigt och fräscht recept med sparris. En krämig risotto som toppas med parmesan.
RECEPT OCH VINTIPS
Artadi - när tempranillo når sin fulla potential
Vinbanken
Familjen Artadi går i bräschen när det kommer till att göra viner på tepranillo med naturen i fokus. Vi har testat deras senaste årgångar och vi är imponerade.
ARTADI
Vinbankens samarbetspartners tipsar
Yoko Riesling, 2020
Systembolaget
Ett friskt och fräscht riesling-vin med en gnutta sötma i sig. Här får man tydliga inslag av päron och citrus, men även en fin syra som gör att vinet passar med hetare mat.
BESTÄLL VINET HÄR
Chill Out Cuvée Rose, 2021
Systembolaget
Ett bärigt vin med tydliga toner av hallon och jordgubbar. Ett fräscht vin som bjuder på mycket smak för pengarna. Här bjuds man även på en fin örtighet.
BESTÄLL VINET HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete.
Vinbanken i Sverige AB
Birger Jarlsgatan 58
114 29 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar