22 november 2023

"En tysk, torr riesling när den är som bäst" - 164 kronor | Vininformation

Vinskribenter på nätet
HITTA VINET HÄR
En riesling från några av Tysklands allra bästa vinområden
Den tyska vinregionen Rheingau är hemvist till några av landets mest berömda och prisbelönta producenter. En av dessa är Weingut Leitz som i dag är ett välkänt namn för de svenska vinkonsumenterna med sina många viner på Systembolagets hyllor.

I sitt vin Leitz Magic Mountain Riesling har Leitz skapat ett rieslingvin som är gjort på druvor från några av Tysklands allra bästa vingårdslägen. Vingårdarna ligger runt omkring den lilla staden Rüdesheim, med branta sluttningar som vetter ner mot floden Rhen. Det är här som Johannes Leitz gjort sig ett namn och satt sitt vinhus på världskartan med sina precisa och mineraldrivna rieslingviner.

Trots att Weingut Leitz är långt ifrån det största vinhuset i Tyskland och Rheingau så har de hyllats rejält för sina viner, både i Tyskland och internationellt. 2020 fick de bland annat ta emot det prestigefulla priset Gyllene Glaset av tidningen Allt om Mat. Samma år utsågs de till Årets Vinhus av tidningen Allt om Vin.

I årgång 2022 av Leitz Magic Mountain har Johannes Leitz lyckats skapa en precis och stiltypisk riesling med ren frukt och knivskarp syra. Man får de där fräscha och eleganta rieslingtonerna som sitter exakt där man vill att de ska sitta. Det är fingertoppskänsla rakt igenom från Leitz, och man visar år efter år att man hör till det absoluta toppskiktet av rieslingproducenter.

Sedan lanseringen av den nya årgången har vinet fått flertalet fina omdömen av vinexperterna. Dessa kan du läsa mer om nedan. Dessutom är vinet så pass lagringsdugligt att det gott och väl klarar av 10 år i källaren, och utvecklas på ett imponerande sätt.
I DESSA BUTIKER FINNS VINET
Experternas omdömen av vinet

"Friskt, rent, ungt och fruktigt rieslingvin med massvis av syrliga gröna äpplen, gröna päron, vit persika, ett knippe färska örter, krusbär, små utvecklade petroleumtoner och en lite fläderton med ett elegant citrusavslut. Syran är knivskarp och vinet är extremt snyggt gjort. Det går inte annat än att säga att Magic Mountain är magiskt ännu en gång. Det har exakt allt man önskar sig av en riktigt bra riesling."

- Jozo Glavas, Vinbanken, november 2023


"2022:an har redan nu kopplat på charmen på max med inbjudande stenfruktighet där persika, gröna äpplen och päron backas upp av en strimma tropiskt samt ett stänk rök, jasmin och citrus med inslag av mandarin. Smakprofilen är ungdomligt energisk med fint driv i det grönt stenfruktiga och med uppbackande pigg närmast fräsig syra.

- Anders Enquist, Livets Goda, november 2023
som ger vinet 91 av 100 poäng


"En tysk torr riesling när det är som bäst. Härlig arom med gröna äpplen och citrusskal – i smaken bitterkryddig frukt, lite mineral och djup syrlig eftersmak."

- Mikael Mölstad, Svenska Dagbladet, september 2023
Leitz Magic Mountain
Rüdesheimer Riesling Trocken, 2022
Artikelnummer: 70626
Alkoholhalt: 12%
Volym: 750 ml
Tyskland, Rheingau
164 kr
HITTA VINET HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Johan Lidby Vinhandel AB.
vinbanken.se
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar