21 januari 2023

Vinbrev 3 | Flera fynd i årets första lansering

Oberoende vinskribenter på nätet
A llt är tillbaka som det var innan julen. Åtminstone känns det som det när man den här veckan kan se fram emot årets första lansering i tillfälligt sortiment på Systembolaget.

I den här veckans vinbrev kommer du kunna läsa om vinerna som lanseras och fynden som finns där. Du kommer även kunna hitta ett antal Rhoneviner som sticker ut och som är goda att dricka nu. Dessutom kan du hitta några prisvärda portviner som Christian Stojkovic anser är värda uppmärksamhet.

Hur 2023 kommer bli är nästan omöjligt att säga. Vi har dock frågat några experter och nästa vecka kommer du kunna läsa deras svar när vi presenterar "Vinbankens spåkula".

Trevlig läsning!
Jozo Glavas
Redaktionens tips - Vin från Etna är veckans fynd i tillfälligt sortiment
Det är en relativt stor lansering i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget 20 januari, och det finns ett antal viner som Christian Stojkovic vill lyfta lite mer. Ett av dem är det här vulkanvinet från Etnas sluttningar som sticker ut både när det kommer till pris och smak.

Vulkanvin från Etna har varit trendigt de senaste året, och det är lätt att förstå varför med tanke på hur mycket vin man får för pengarna och vilken unik karaktär vinet bjuder på. Sicilien är en av Europas varmaste platser och därför måste man odla viner på hög höjd längs med den aktiva vulkanen Etnas sluttningar. Just det här vinet, Caruso, har tidigare lanserats i begränsad upplaga på Systembolaget och har då varit riktigt populärt. Nu är det tillbaka i begränsad upplaga och klassas som ett av veckans fynd i samband med lanseringen. Samtliga recensioner hittar du längre ner i vinbrevet.
SE OM VINET FINNS I EN BUTIK NÄRA DIG
Vinprovning med Vinbanken - vad säger etiketten om vinet?
Vinbanken
Skriv upp 2 februari i kalendern. Då bjuder Vinbanken in till en ny digital vinprovning. Fokus kommer ligga på italienska vinetiketter och vi kommer gå igenom skillnaderna mellan olika viner. Tre viner står på listan.
ANMÄL DIG HÄR
Goda Rhoneviner att prova nu - fem viner du inte får missa
Vinbanken
Rhonedalen bjuder på otroligt imponerande och bra viner stundtals. Elke Jung har hittat fem viner från södra Frankrike som sticker ut och som är goda att dricka redan nu. Vinerna passar utmärkt till smakrika kötträtter.
TILL LISTAN
Bäst i test - portviner som bjuder på smaksensationer
Vinbanken
I den här veckans bäst i test tar vi sikte på portviner som bjuder på spännande smaksensationer i vintermörkret. Du kommer hitta flera prisvärda LBV Port i listan.
BÄST I TEST
Faustino - vinjätten från Rioja som värnar om sin historia
Vinbanken
Faustino är en av de mer ikoniska producenterna på Systembolagets hyllor. Samtidigt som mycket ska moderniseras i Rioja så har de hållit fast vid sitt DNA.
TILL ARTIKELN
Vin till burgare - tips på tre imponerande viner
Vinbanken
Att dricka vin till burgare är något som många väljer bort, men det finns faktiskt flera viner som höjer matupplevelsen några snäpp. Vi har tagit fram våra tre tips.
VIN TILL BURGARE
Vin till kebab - tre viner du inte får missa
Vinbanken
Om vin till burgare är ovanligt så är vin till kebab ännu mer ovanligt. Det hindrar dock inte oss från att hitta tre viner som vi anser passar fint till den nya trendrätten.
VIN TILL KEBAB
Lammstek med rostad potatis och sockerärtor
Vinbanken
En perfekt rätt nu till vintern där man får smakrikt lammkött ihop med fräscha inslag. Gott och imponerande minst sagt.
RECEPT OCH VINTIPS
Vinköplistan 3 - fyra prisvärda viner
Vinbanken
Vi hittar i vanlig ordning två fredagsviner och två lördagsviner i den här veckans Vinköplista.
VINKÖPLISTAN
Tillfälligt sortiment 20 januari
RÖTT VIN I TILLFÄLLIGT SORTIMENT
VITT VIN I TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Vinbankens samarbetspartners tipsar
Den här veckan tipsar våra samarbetspartners om "Burger Wine", ett vin som även vi på Vinbanken tipsar om i ovanstående artikel "Vin till burgare". När vi testade vinet så blev vi så pass imponerade av det att vi helt enkelt var tvungna att ha med det i listan. Ett imponerande vin på alla möjliga plan, gjort på den relativt okända druvan bobal.
Burger Wine
2019
Artikelnummer: 56045
Alkoholhalt: 13%
Volym: 750ml
Ett fint fruktigt och medelfylligt vin som bjuder på en hel del körsbär, peppar och choklad. Riktigt fint och prisvärt vin på den ovanliga druvan bobal.
91 kr
BESTÄLL VINET HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete.
Vinbanken i Sverige AB
Birger Jarlsgatan 58
114 29 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar