19 april 2023

Fynd från södra Rhonedalen - en del av den unika vinserien Arcane | Vininformation

Vinskribenter på nätet!
TILL VINET
"När ett vin är slut så görs inte samma vin igen"
Xavier Vignon är den franska vinmakaren som aldrig slutar att förvåna och förundra. Med sina idéer, sin kreativitet och sin syn på framtiden har han tagit en hel vinvärld med storm. I sin unika vinserie Arcane har han skapat något speciellt där han vill uttrycka jordmånen, regionen och druvorna på sitt eget sätt.

I vinet Arcane La Temperance, som är ett av nio viner i Arcane-serien, har han gjort något så speciellt som att blanda vin från fyra olika årgångar för att få fram den där stilen som han vill ha.

Xaviers främsta verksamhet är att han är konsult åt flera producenter i Rhônedalen. I detta arbete kommer han i kontakt med många små producenter som ger ett brett kontaktnät. Tanken bakom Arcane är att göra cuvéer av speciella vingårdslägen som ger karaktärsfull frukt. Speciellt för huvuddelen av serien är att när ett vin är slut görs inte samma vin igen – när de 25 000 flaskorna av La Tempérance är slutsålda så är sagan "La Tempérance" också slut. Kommer det en uppföljare, vilket inte är säkert, blir det med en annan twist och ett annat namn. Gemensamt för alla vinerna i serien är mogen, rik, djup och tät frukt med mycket smaker. Det här är en samling fantastiska viner med som passar till en bredd av maträtter från somargrillen till höstens svamp- och viltgrytor. Samtliga viner klarar flera års lagring och mår bra av rejäl luftning.
KAN BESTÄLLAS HÄR!
Redaktionen rekommenderar
"Stor doft med varmt mogna bär som björnbär, vildhallon, mörka körsbär och salvia. Härligt koncentrerad smak med kompromisslöst fokuserad frukt som kombinerar kraft och elegans på ett imponerande sätt. Lång eftersmak med blommor, kryddor, tobak och läder. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Hatten av för ett fantastiskt vin till ett så överkomligt pris. Servera till grillade, glacerade lammracks med ugnsbakad potatis. La Tempérance är gjort på 90% grenache och 10% syrah, båda från gamla vinstockar."

//Christian Stojkovic, Vinbanken mars 2023
Arcane La Tempérance Cairanne Organic
Xavier Vignon
Artikelnummer: 57106
Alkoholhalt: 15%
Volym: 750 ml
Frankrike, Rhonedalen, Cairanne
209 kr
HITTA VINET HÄR
Xavier Vignon - vinmakaren som bara ser möjligheterna
Om du vill få en större förståelse för vilken typ av vinmakare Xavier Vignon är, och hur han resonerar själv kring sina viner, så rekommenderar vi det långa reportaget vi gjorde i november 2022. Där berättar Xavier om sin uppväxt, hur han ser på klimatförändringarna inom vinbranschen och vad han vill förmedla med sina viner.
LÄS REPORTAGET HÄR
Bäst i test vecka 11 - fyra fynd från Xavier Vignon
I mars 2023 valde Vinbankens recensent och skribent Christian Stojkovic att tillägna en hel artikel i artikelserien Bäst i test till just Arcane-serien och Xavier Vignons vinkande. Här kan du läsa samtliga omdömen och recensioner om vinerna.
TILL BÄST I TEST
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Philipson Söderberg AB.
vinbanken.se
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar