5 februari 2023

Vinbrev 5 | Är Rioja på väg tillbaka?

Oberoende vinskribenter på nätet
F ör några veckor sedan skrev vi på Vinbanken om producenten Faustino i Rioja och hur de värnade om sitt DNA och den klassiska stilen som satt Rioja på världskartan. I den här veckans vinbrev ställer vi oss frågan om Rioja kanske är på väg tillbaka? Christian Stojkovic har testat fyra viner från regionen och hittat några guldkorn.

I övrigt så djupdyker vi lite inom populärkulturen och skriver om vinerna som syns i succéserien "The last of us". Vi har även tagit oss ett snack med Pietro Ratti, son till kultproducenten Renato Ratti, om vinhusets resa och vilken betydelse Renato Ratti haft för utvecklingen inom Barolo. Det och mycket annat hittar du i Vinbrev 5.

Trevlig läsning!
Jozo Glavas
Redaktionens tips - Veckans fynd kommer från Ribera
Även om vi på Vinbanken ställer oss frågan om Rioja är på väg tillbaka så hittar vi veckans fynd i grannområdet Ribera del Duero. Christian Stojkovic har nämligen gått igenom vinerna som lanseras i tillfälligt sortiment och den klarast lysande stjärnan heter Damana Crianza från Ribera del Duero.

Om du känner igen nedanstående flaska så är det för att det här vinet brukar lanseras i det tillfälliga sortimentet. Förra året blev det till och med utsett till ett av de största röda fynden i tillfälligt sortiment under hela 2022.

Nu är det återigen dags och totalt kommer det dyka upp 9 600 flaskor på Systembolaget den 3 februari. Detta är dock ett vin som brukar vara populärt och gå åt, vilket inte är konstigt med tanke på recensionerna som vinet fått av diverse ansedda vinskribenter.
SE OM VINET FINNS I EN BUTIK NÄRA DIG
Bäst i test vecka 5 - Är Rioja på väg tillbaka?
Vinbanken
Rioja är kanske en av de vinregionerna i världen som vindrickare har mest fördomar om. Men många av dagens riojaproducenter har valt en annan stil och vi ställer oss frågan om Rioja kanske är på väg tillbaka?
BÄST I TEST
Se Vinbankens vinprovning i efterhand
Vinbanken
Italienska vinetiketter är kanske inte alltid de enklaste att tyda. Ihop med Camilla Forslund har vi gått igenom vad de olika etiketterna betyder. Tre viner från kända ursprung testades och diskuterades.
VINBANKENS PROVNING
Ratti - kultproducenten som tog Barolo in i framtiden
Vinbanken
Renato Ratti var den som gick i bräschen för appellationen Barolo redan på 1960-talet. I dag är det hans son Pietro Ratti som styr vinhuset och vi har gjort ett långt reportage om deras historia och betydelse för Barolo.
REPORTAGE OM RATTI
Vinbankens spåkula - så blir vinåret 2023
Vinbanken
Hur blir egentligen vinåret 2023? Vi ställde den frågan till några experter inom vinindustrin, där vi bland annat bad dem svara om vilka trender vi kommer få se. Svaren var minst sagt intressanta.
VINBANKENS SPÅKULA
Fem utmärkta cava - bubblande viner du inte får missa
Vinbanken
Mousserande vin går att dricka året om. Elke Jung har hittat fem utmärkta cava som sticker ut och som imponerar rejält. Det är med andra ord fem utmärkta cava.
FEM UTMÄRKTA CAVA
The last of us - här är vinerna som Frank och Bill dricker
Vinbanken
I succéserien The last of us ses paret Frank och Bill dricka en hel del vin i avsnitt tre. Det har blivit lite av en snackis i USA. Vi har tagit reda på vilka vinerna är som syns i serien.
TILL ARTIKELN
Tacos på flankstek med salsa och koriander
Vinbanken
Det är slut på veckan, det är dags för fredagsmyyyyyys.... japp, och då är det dags för tacos. Men varför inte göra en lite roligare variant med flankstek, salsa och koriander?
RECEPT OCH VINTIPS
Vinköplistan 5 - ekologiska viner i fokus
Vinbanken
Elke Jung bjuder den här veckan på fyra högintressanta viner där den gemensamma nämnaren är att samtliga har ett ekologiskt fokus.
VINKÖPLISTAN
RÖTT VIN I TILLFÄLLIGT SORTIMENT
VITT VIN I TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Vinbankens samarbetspartners tipsar
Den här veckan tipsar våra samarbetspartners om en krispig riesling som passar utmärkt till det asiatiska köket när det serverar mat med lite hetta i sig.
YOKO
Riesling, 2021
Artikelnummer: 52967
Alkoholhalt: 12%
Volym: 750 ml
Pfalz, Tyskland

En krispig riesling som passar riktigt bra med maträtter med lite hetta i sig. Päron, mineralitet, fläder och rejält med citrus.
131 kr
BESTÄLL VINET HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete.
Vinbanken i Sverige AB
Birger Jarlsgatan 58
114 29 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar