24 februari 2023

Storstilad Piemonte Barbera – en fyndstämplad nyhet - Vininformation

Storstilad Piemonte Barbera
En fyndstämplad nyhet!
Nyheten Piemonte Barbera har en frisk och fruktig smak med inslag av körsbär, röda bär och örter. Familjen Sartirano har vårdat marken och vinrankorna i generationer och precis som sina förfäder njuter de av sitt vin till klassiska pastarätter, pizza, variationer av kyckling och ljust kött, vegetariska rätter, krämiga ostar och charkuterier.

BG gallrar bland barberaboxarna och hittar ett Fynd
Piemonte och bourgogne är just nu hetast på den svenska vinlistan och det har jag inget att invända emot. Det gäller bara att sovra bort katterna bland hermelinerna och kvar då blir bland annat detta välkomna boxvin som både doftar och smakar mer än det kostar. Doften är yppig och nyvaken med maxad druvarom i småbrunstigt upphetsande stil, smaken utmärkt och välgjord med fräsch, bärig arombild i varm och klädsam överrock. Gott utan förbehåll till allt som tjuter efter ett glas rött.
Bengt-Göran Kronstam på vinbörsen.se februari 2023

*Barbera - en av Italiens mest populära druvsorter
*Hållbarhetscertifierad genom Equalitas
*Bag-in-box ger minst klimatavtryck av alla vinförpackningar
(*Källa Systembolaget, förpackningarnas klimatavtryck)


Nyhet med hållbarhet i fokus

Paolo Sartirano är mannen bakom San Silvestro som idag är en av de främsta producenterna av ekologiskt vin från Piemonte och hållbar odling. Regionen har historiskt mest odlat konventionellt men redan för 15 år sedan såg Paolo vilka värden hållbar odling kunde bidra med. Efter fler lyckade lanseringar i Sverige kommer nu denna storstilade nyhet – en Barberabox där kvalitet och hållbarhet är i fokus. San Silvestro har certifieringen Equalitas som visar att man tagit ett helhetsgrepp kring hållbarhet, inte bara kring odlingen men också hela företagets verksamhet.

Druvsorten Barbera är en av de mest populära druvsorterna från Italien och druvan har de senaste åren rönt stora framgångar runt om i världen. Med sin pigga syra och fräschhet i kombination med yppig fruktighet och mjuka tanniner har Barbera blivit mångas favorit.

Allt fler vinälskare låter begreppet hållbarhet spela roll i valet av vin. Och det finns idag en mängd märkningar som ska göra det lättare att hitta viner som är i alla avseenden hållbara från vinranka till det färdiga vinet.

Ett av dem är Equalitas, den italienska vinnäringens stora satsning på hållbarhet som visas med ett grönt märke med symbolen 3E, där E står för de engelska orden Environmental, Ethical och Economic (miljö, etik och ekonomi). Tanken är att alla tre faktorerna ska vara jämställda och i balans (equalitas är det latinska ordet för jämlikhet) för att nå bästa resultat.

Certifieringen är omfattande och rymmer strikta regler för allt från odlingens utsläpp av koldioxid, till användningen av kemikalier, bevattning, ogräshantering och gynnandet av biologisk mångfald mm. Men här finns också etiska regler som ser till att arbetsvillkoren för personalen är rimliga och rättvisa. Även ekonomin styrs för att säkerställa att investeringar och satsningar tar hänsyn till långsiktig hållbarhet.
Piemonte Barbera
Producent: San Silvestro
Ursprung: Piemonte
Årgång: 2021
Artikelnummer: 59304
Alkoholhalt: 13,0 %
Volym: 3000 ml
Pris: 299 kr
Importör: Wine Affair Scandinavia AB
Copyright © 2023 myTaste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar