6 december 2023

Som en äkta Ripasso ska smaka - 239 kronor | Vininformation

Vinskribenter på nätet
HITTA VINET HÄR
Vad är en äkta Ripasso?
Vi har vid flera tillfällen fått frågan om vad som egentligen menas med begreppet "äkta". Är inte en Ripasso en Ripasso? Och vad är skillnaden mellan en "äkta" Ripasso och en "oäkta" Ripasso. Enligt den italienska vinlagen är det ingen skillnad då samtliga viner med Ripasso på etiketten uppfyller alla regler kring hur en Ripasso ska produceras.

Det finns dock de som inte riktigt delar den bilden. Där finner vi bland annat producenten Zenato. Han tillhör organisationen "Famiglie Storiche" som bildades för ett antal år sedan och som består av 13 producenter från Valpolicella som vill bevara hantverket som satte deras viner på världskartan. Enligt Alberto Zenato och de andra producenterna som är med i den här organisationen har begrepp som Valpolicella, Ripasso och Amarone urholkats av alla nya producenter som enbart är ute efter lönsamhet och som säljer väldigt billiga viner.

Detta har i sin tur lett till att kvalitén och synen på vinerna därför dalat, enligt de historiska producenterna själva. Därför åker de bland annat runtom i världen för att kommunicera ut skillnaden mellan en "äkta" Ripasso och en som inte ens säljs i Italien utan enbart är framtagen för att säljas på den internationella marknaden. Läs intervjun med Alberto Zenato om Famiglie Storiche här nedan.
LÄS INTERVJUN MED ALBERTO ZENATO HÄR
Experternas omdömen av vinet

"Ett något utvecklat och intensivt vin med fatkaraktär. Här får vi få en rejäl dos av packad och koncentrerad mörk frukt med mörka körsbär, bigarråer, plommon, kryddor, kanel, mörk choklad och vanilj i längden. Ett välbalanserat vin med en intensiv mörkfruktighet i en snygg paketering. Syran är medelhög och ger vinet en rejäl knuff åt det fräschare hållet."

- Jozo Glavas, Vinbanken, november 2023
Zenato
Ripassa Superiore, 2019
Artikelnummer: 12324
Alkoholhalt: 14%
Volym: 750 ml
Italien, Valpolicella, Valpolicella Classico
239 kr
HITTA VINET HÄR
Så känner du igen en äkta Ripasso
Det finns flera saker du som vinkonsument kan titta på för att faktiskt se vilken typ av Ripasso du har framför dig. Bara på etiketten kan du få reda på väldigt mycket infromation, men även på baksidan brukar man snabbt och enkelt kunna tyda hur vinet är tillverkat.
TILL ARTIKELN
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Provinum Vinhandel AB.
vinbanken.se
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar