7 december 2023

Lyxbubbel med stor fyndstämpel - 159 kronor | Vininformation

Vinskribenter på nätet
BESTÄLL VINET TILL DIN LOKALA BUTIK
Årgångsbubbel från de italienska alperna som är gjort enligt champagnemetoden
I hela 4 års tid har Rotari Blanc de Blancs legat på sin egen jästfällning, vilket gett vinet ett ovanligt stort djup och en lyxig känsla. Att vinet dessutom har 6 år på nacken och är gjort helt enligt samma metod som champagne gör det här till ett av årets stora bubbelfynd, för blygsamma 159 kronor.

I juni testade Christian Stojkovic, Vinbankens erfarna skribent, vinet och han gav det då en stor fyndstämpel mycket tack vare vinets attraktiva pris i kombination med den imponerande karaktären som det har. Men för att på riktigt förstå vad som gör just Rotari speciellt måste man ändå backa bandet lite.

Vid foten av de italienska Alperna finner vi odlingarna till Rotaris viner. Här är det framförallt chardonnay som gäller, men vi finner även en del pinot noir som används i både bubbel och stilla viner. När det kommer till de mousserande vinerna så tillhör de den prestigefulla appellationen Trento DOC som är hemvist till några av Italiens absolut bästa mousserande viner. Många tror att italienskt bubbel enbart handlar om Prosecco, men det finns så oerhört mycket mer att upptäcka, och Trento DOC är en av appellationerna som bjuder på allra mest vin för pengarna när det kommer till bubbel. I fallet med Rotari Blanc de Blancs 2017 har de alltså fått fram ett mousserande vin för blygsamma 159 kronor som bjuder på en lyxig känsla.
LÄS MER OM ROTARI OCH TRENTO DOC
Experternas omdömen av vinet

"Stramt med vita persikor, gråpäron, citrus, äpplen, mandlar, mineraler, bra syra och en diskret nyans av fat. Snustorr eftersmak med krämig fin mousse, bröd och grapefrukt . Ett lysande mousserande vin för väldigt lite pengar. Drick 2023-2026."

- Christian Stojkovic, Vinbanken, juni 2023
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2017
Artikelnummer: 77152
Alkoholhalt: 12,5%
Volym: 750 ml
Italien, Trentino-Alto Adige, Trento DOC
159 kr
HÄR BESTÄLLER DU VINET INFÖR JUL OCH NYÅR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören The Wineagency AB.
vinbanken.se
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar