20 december 2023

Bästa cava 2023 - Cava Stars & Privat Brut Nature Reserva | Vininformation

Vinskribenter på nätet
HITTA VINERNA HÄR
Bästa cava 2023 - topplista
När vi på Vinbanken i somras utsåg de bästa cavorna på Systembolaget 2023 så fanns båda ovanstående viner med som topp 5. Cava Stars Organic utsågs rentav till den bästa cavan 2023 genom att kamma hem förstaplatsen, men strax där bakom hittar vin även Privat Brut Nature Reserva. Dessa båda cavor håller en extremt hög nivå på cava-himmeln, och det som gör dem speciella är att de är exakt som en cava ska smaka, även om de har olika karaktär när man jämför dem med varandra.

I Cava Stars får man fin, fräsch och pigg frukt i form av gröna syrliga äpplen, päron, pomerans och lite diskreta kextoner. Medan Privat Brut Nature Reserva bjuder på en mer "grön" ton där krusbären och de färska örterna kommer fram. Det är väldigt intressant och roligt att testa båda dessa bredvid varandra och se vilken bredd det finns när man pratar om cava, men framförallt för att se att man kan få tag på extremt prisvärda cavor som håller en väldigt hög nivå.
I DESSA BUTIKER FINNS BÅDA VINERNA
SE VIDEON OM PERELADA HÄR
Lyxchampagne från anrika Taittinger
Taittinger
Brut Réserve
Artikelnummer: 7422
Alkoholhalt: 12,5%
Volym: 750 ml
Frisk, generös och tillgänglig med vinteräpplen, persika, rostade mandlar, citrus, pomerans, bra syra och fin balans. Blandningen som är ute på marknaden nu är betydligt bättre än de som jag har provat tidigare under året. En Taittinger som imponerar och är ett säkert kort.
/Christian Stojkovic, november 2023
499 kr
HITTA VINET HÄR
Miria Bracali - vinmakerskan som tagit Cecchi in i framtiden
Vinbanken
Som vi nämner ovan så är Miria Bracali en starkt bidragande orsak till att Cecchi lyckats så väl de senaste decennierna. I en lång intervju med Vinbanken berättar hon om resan.
TILL REPORTAGET
Chateau Bouscassé - ett äkta uttryck av Madiran
Vinbanken
Madiran i sydvästra Frankrike är för måga fortsatt ett relativt okänt område. Men om det är någon som lyft området och satt det på kartan är det den ikoniska producenten Alain Brumont och hans viner.
TILL REPORTAGET
Perelada - vinhuset där historia möter framtid
Vinbanken
Hur ger man sig själv bästa möjliga förutsättningar att klara av de framtida klimatförändringarna, samtidigt som man höjer nivån på sina viner till absoluta toppklass? Den frågan ställde sig Perelada när de valde att renovera hela sitt vineri.
TILL REPORTAGET
Brännland Iscider - en äkta svensk äppleglögg
Vinbanken
När vi på Vinbanken fick i uppdrag att tipsa om ett vin eller en dryck i adventskalender hos vinkylstillverkaren Vigneron så valde vi att tipsa om Brännlands äppelglögg Ember från 2022 då den för oss symboliserar svensk jul och hantverk på ett bra sätt.
TILL VIDEON
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Wine Affair Scandinavia AB.
vinbanken.se
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar