7 juni 2023

Prissänkt Chianti Classico - 129 kronor för ett äkta uttryck av Toscana | Vininformation

Vinskribenter på nätet!
BESTÄLL VINET HÄR
Historien om den svarta tuppen
Det allra mest kända tecknet för Chianti Classico är den svarta tuppen som syns på flaskorna. Ofta hittar man den på flaskhalsen, men ibland finns den på etiketten.

Historien om den svarta tuppen och symboliken med den går tillbaka ändå till medeltiden då de två republikerna, tillika grannarna, Florens och Siena utkämpade ett blodigt krig över vem som skulle ha kontroll över området Chianti. De två republikerna bestämde att gräva ner stridsyxan och en gång för alla bestämma var gränsen skulle gå. Och det skulle de göra genom en ganska udda tävling.

Två riddare, en från vardera republik, skulle bli väckta av en galande tupp vid gryningen och börja bege sig mot den andra republiken. Där riddarna möttes, där skulle gränsen mellan de båda republikerna dras.

I Florens valde de en svart tupp som de sedan placerade i en obekväm bur. Dessutom valde de nästan att svälta ihjäl den svarta tuppen. När dagen var kommen började Florens svarta tupp gala långt innan gryningen, vilket gjorde att republikens riddare fick ett rejält försprång. Samtidigt började Sienas tupp gala långt senare, en bra bit efter gryningen. Detta innebar att de båda riddarna möttes några kilometer utanför Siena och att Republiken Florens fick en mycket större del av området Chianti. Där drogs gränsen mellan Florens och Siena.
BESTÄLL CHIANTI CLASSICO HÄR!
Redaktionen recenserar
"Det här är Chianti Classico ut i fingerspetsarna. Direkt i doften möts du av två karaktärer som är synonyma med Chianti Classico; körsbären och kryddorna. Det finns en anledning till att de flesta italienarna väljer Chianti Classico när det vankas lite köttigare pastarätter eller lite kryddigare mat. Du får ett vin med en härlig bärighet, en tydlig kryddighet i form av svartpeppar och en fin och fräsch syra. Ett perfekt vin till sommarens sköna kvällar, och ett bra husvin."
Storia di Famiglia
Chianti Classico, 2019
Artikelnummer: 73273
Alkoholhalt: 13,5%
Volym: 750 ml
Italien, Toscana, Chianti Classico
129 kr
BESTÄLL VINET HÄR
Cecchi Chianti Classico - ett äkta uttrycka av Toscana
Toscana är ett av de mest idylliska och ikoniska vinområdena i världen. Med sina böljande kullar, pittoreska byar och charmiga vingårdar, är det hit man drömmer sig bort när man vill åka på en vinresa. Det är även härifrån som det världsberömda vinet Chianti Classico kommer ifrån. En vinproducent med anor från 1800-talet är familjen Cecchi.

– För oss är historia viktigt, men framförallt är området viktigt. Chianti Classico är verkligen ett speciellt område och vi försöker ge uttryck för vad Chianti Classico står för i våra viner, berättar Andrea Cecchi i en intervju med Vinbanken.

Man kan med andra ord verkligen beskriva Chianti Classico som ett äkta uttryck av vad Toscana som vinregion står för. Det är ärligt, det är charmigt och det håller en otroligt hög nivå om man jämför med viner inom samma priskategori.
LÄS HELA INTERVJUN HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Wine Affair Scandinavia AB.
vinbanken.se
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar