26 november 2022

Vinbrev 47 | Bästa mousserande vinerna 2022 - topplista

Oberoende vinskribenter på nätet
M ousserande vin är så otroligt mycket mer än bara Champagne. Framförallt på senare år då vi sett helt nya ursprung börja producera mousserande viner av riktigt hög nivå.

I den här veckans vinbrev kommer du kunna hitta en topplista över de bästa mousserande vinerna på Systembolaget 2022, som inte är champagne. Du kommer även kunna läsa en fullständig recension över den kultförklarade producenten Penfolds hela kollektion 2022.

En annan artikel som du kan läsa handlar om solparadiset Algarve och hur de har lyckats börja producera viner som håller hög nivå på en av de mest soliga platserna i Europa.

Trevlig läsning!
Jozo Glavas
Redaktionens tips - "En sagolikt bra och prisvärd riesling"
BESTÄLL VINET HÄR
Bästa mousserande vinerna 2022 - topplista
Vinbanken
I förra veckan presenterade vi de bästa champagnerna 2022. Nu har det blivit dags för övriga mousserande viner att få stå i rampljuset i och med vår topplista.
BÄSTA MOUSSERANDE VINERNA
Vin till skaldjursplatå - tips på åtta viner
Vinbanken
Skaldjursplatå är något man kan äta året om, men vad ska man dricka till? Vi har tagit fram en lista bestående av tre mousserande och fem vita viner som passar utmärkt.
VIN TILL SKALDJURSPLATÅ
Bäst i test vecka 47 - fokus på Italien
Vinbanken
Vi blickar mot det stövelformade landet när vi går igenom beställningssortimentet den här veckan. Christian Stojkovic har hittat fyra viner som han valt ut, och där samtliga får fyndstämpeln.
BÄST I TEST
Algarve - solparadiset som börjat producer vin av hög klass
Vinbanken
Hur kan en av de mest soliga regionerna i Europa ens ha möjlighet att producera vin? Vi ringde ner till Portugal och den största producenten i Algarve för att ta reda på svaret.
TILL ARTIKELN
Penfolds Collection 2022 - fullständig recension
Vinbanken
Vi har tidigare skrivit om hur Penfolds fick fram världens bästa vin. Men vilken kvalitet håller deras nuvarande viner? Vi har gått igenom den senaste lanseringen.
TILL RECENSIONEN
Starkvinernas fantastiska värld - se Vinbankens provning
Vinbanken
I torsdags höll vi på Vinbanken en digital vinprovning om starkviner, vilket ligger helt rätt i tiden då starkviner passar riktigt bra till julens smaker. Se provningen i efterhand.
SE PROVNINGEN HÄR
Högrevsgryta med sidfläsk, rödvin och trattkantareller
Vinbanken
En mustig högrevsgryta går nästan alltid hem. I det här fallet har matkreatören Adrian Cederlund tagit fram en variant med både sidfläsk och kantareller. Magiskt gott!
RECEPT OCH VINTIPS
Vinköplistan 47 - med sikte på Frankrike
Vinbanken
Det är fyra franska viner som får dela på rampljuset den här veckan. Vad sägs om ett Bourgogne-vin som får imponerande högt betyg av Elke Jung.
VINKÖPLISTAN
Lanseringar på Systembolaget 25 november
Till skillnad från förra veckan så är det de vita vinerna som dominerar i den här veckans lansering i tillfälligt sortiment. Men håll gärna utkik efter ett rött fyndvin och ett annat rött vin som får hela 19,5 av 20 poäng i betyg av Christian Stojkovic.
RÖDA VINER
VITA OCH MOUSSERANDE VINER
Vinbankens samarbetspartners tipsar
Ett portugisiskt vin från Algarvekusten som kostar 89 kronor. Ett imponerande vin med imponerande fräschör.
Pitch
Algarve Reserva, 2021
Artikelnummer: 58290
Alkoholhalt: 14,5%
Volym: 750ml
Ett vin från en av de absolut soligaste platserna i Europa, nämligen Algarve i Portugal. Det här vinet visar att området inte bara är utmärkt för golfentusiaster och fotbollsföreningar som vill hålla igång under vinterhalvåret, utan här kan man även producera viner av riktigt hög klass.
89 kr
BESTÄLL VINET HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete.
Vinbanken i Sverige AB
Birger Jarlsgatan 58
114 29 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar