12 november 2022

Vinbrev 45 | Beaujolais Nouveau 2022 - här är vinerna

Oberoende vinskribenter på nätet
K änner du vibbarna? Känner du spänningen i luften? På torsdag nästa vecka, 17 november, är det dags för lanseringen av Beaujolais Nouveau 2022, vilket har blivit lite av en kultförklarad händelse inom vinvärlden. Det är nämligen de första vinerna som lanseras med årgång 2022 på etiketten från gamla världen. Listan över viner som finns tillgängliga kan du läsa nedan.

Du kommer även kunna läsa två längre reportage. Bland annat kan du läsa om Xavier Vignon, vinmakaren som verkligen går sin helt egna väg. Du kommer även kunna läsa om prosecco och varför det är så populärt men ändå kritiserat.

Givetvis har vi gått igenom den alkoholfria glöggen som finns tillgänglig, och vi har även recenserat alla viner i det tillfälliga sortimentet.

Trevlig läsning!
Jozo Glavas
Redaktionens tips -
prisvärd nebbiolo i enlitersflaska
BESTÄLL VINET HÄR
Starkvinernas fantastiska värld - vinprovning med Vinbanken
Vinbanken
Skriv in datumet 24 november redan nu. Då kommer vi på Vinbanken hålla en digital vinprovning där vi går igenom flera olika starkviner, som passar utmärkt till julen. Camilla Forslund leder vinprovningen.
ANMÄL DIG HÄR
Beaujolais Nouveau 2022 - här är allt du behöver veta
Vinbanken
Den tredje torsdagen i november är en kultförklarad dag inom vinets värld. Då lanseras nämligen det första vinet från gamla världen med årgång 2022 på etiketten. Vi har en lista på vinerna du kan välja.
BEAUJOLAIS NOUVEAU 2022
Bäst i test vecka 45
Vinbanken
Vad sägs om en nebbiolo på enlitersflaska, en riesling från Australien, en oerhört prisvärd tysk riesling, eller en högkvalitativ Barolo. Dessa fyra viner hittar vi i beställningssortimentet den här veckan.
BÄST I TEST
Bästa alkoholfria glöggen
Vinbanken
Förra veckan publicerade vi vårt stora glöggtest 2022, som du kan läsa här. Nu har det blivit dags att lista den bästa alkoholfria glöggen och juldrycken som finns där ute, och det finns minst sagt roliga alternativ.
BÄSTA ALKOHOLFRIA GLÖGGEN
Xavier Vignon - vinmakaren som bara ser möjligheterna
Vinbanken
Vi har träffat en av de mest innovativa vinmakaren just nu - Xavier Vignon. Vem är han, hur började hans vinresa, varför är Sverige så viktigt för honom och hur planerar han att ändra sin vinproduktion framöver? Alla dessa frågor ställde och det resulterade i ett långt personporträtt.
TILL REPORTAGET
Prosecco - världens mest populära och kritiserade vin
Vinbanken
Vet du att det säljs uppemot 700 miljoner flaskor prosecco varje år runtom i världen? Ändå finns det få viner som kritiseras lika mycket. Men hur kommer det sig att prosecco blivit världens mest kritiserade vin samtidigt som det är världens mest populära vin? Vi har pratat med Francesco Zonin.
PROSECCO
Kycklingbröst med grön currysås och ris
Vinbanken
Om du är sugen på en snabb och god rätt, som passar utmärkt till såväl vardagskvällar som till matlådan, så är det här rätten för dig. Missa heller inte vintipset längst ner.
RECEPT OCH VINTIPS
Vinköplistan 45 - fyra intressanta viner
Vinbanken
Vi hittar fyra viner i den här vinköplistan. Om du är ute eftre lagringsvin så har vi hittat vinet för dig. Eller om du vill ha ett bra vitt vin till räkor.
VINKÖPLISTAN
Lanseringar på Systembolaget 11 november
Vi hittar hela sju viner som vi vill uppmärksamma lite extra i samband med lanseringen i tillfälligt sortiment. Bland annat kommer du kunna få sätta händerna på Vina Tondonia från Spanien, men även en Barolo för 349 kronor. Du kommer även hitta ett fantastiskt sött vin och en imponerande champagne för en relativt billig peng.
RÖDA VINER I TILLFÄLLIGT SORTIMENT
VITA VINER I TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Vinbankens samarbetspartners tipsar
Xavier Vignon har vi tagit upp flera gånger på vår hemsida och i våra artiklar. Och den här gången vill vi tipsa om hans signaturvin, Chateauneuf-du-Pape som imponerar på alla plan.
Xavier Vignon
Châteauneuf-du-Pape, 2019
Artikelnummer: 6267
Alkoholhalt: 15%
Volym: 750 ml
Som ni kan läsa i artikeln ovan i det här nyhetsbrevet så är vinmakaren Xavier Vignon lite av en föregångare i Rhonedalen. Det märks även på hans imponerande viner, och inte minst i hans Chateauneuf-du-Pape som imponerar med sina fina smaker, sin balans och sin karaktär. Det är ett vin som bjuder på en hel del fin frukt i form av hallon och björnbär, men du kommer även få en hel del fatkaraktär, choklad och kryddighet. En riktigt bra och prisvärd Chateauneuf-du-Pape.
269 kr
TILL VINET
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete.
Vinbanken i Sverige AB
Birger Jarlsgatan 58
114 29 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar