29 september 2022

Barbera från Piemonte som passar till höstens svamppasta eller tryffelrisotto! – Vininformation

VINTIPS I SAMARBETE MED VINBANKEN
Prisvärt! Ett vin med charm och struktur!
- Allt om Vin Nr 8, 2022
Vinbörsen 2022, Elin Börjesson: Viner som görs på druvan Barbera kallas i Italien för "il vino del popolo"", folkets vin. Varför? Jo, för det är lätt att gilla, är ofta plånboksvänligt och passar till mycket i matväg.
HÄR KAN DU BESTÄLLA VINET
Efterfrågan är hög och kan göra att Systembolagets webblager ibland är tomt vid beställningar online i det fasta sortimentet. Men Systembolagets depå för webblager fylls på dagligen och gör då vinet tillgängligt för köp nästa dag.
Mycket bra vin! Mer än prisvärt! - Munskänken med Vinjournalen Nr 8, 2021

Charmig barbera till höstens mat! - Aftonbladet Weekend, november 2021
Luna di Mezzanotte
Barbera d'Alba Superiore, 2019


Artikelnummer: 53290
Alkoholhalt: 14%
Volym: 750 ml
Italien, Piemonte, Barbera d'Alba
129 kr

Smakintensitet

Syra

Strävhet

HÄR KAN DU BESTÄLLA VINET
Efterfrågan är hög och kan göra att Systembolagets webblager ibland är tomt vid beställningar online i det fasta sortimentet. Men Systembolagets depå för webblager fylls på dagligen och gör då vinet tillgängligt för köp nästa dag.
Ett plånboksvänligt vin som gifter sig utmärkt med höstens smaker
Vinet är gjord på 100 % barbera – druvan är tongivande i Piemonte och odlas flitigast och kallas därför för "folkets druva". Ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia. Vinet har klassificeringen "Superiore" vilket i det här fallet betyder att det har lagrats 12 månader på ekfat samt att man vid skörd valt de bästa druvorna för vinet. Det är färdigt att drickas nu men utvecklas väl under lång tids lagring.

Det finns en ungdomlig charmör under korken som bjuder på en varm, örtig och bärfruktig doft som i munnen får sällskap av en generös struktur och snygg syra. Det här vinet är tillgängligt och saftigt utan att förlora den ryggrad som behövs för att matcha exempelvis en risotto eller pasta med tryffel. En annan favorit är att servera vinet i generösa kupor till en bricka med fin Pecorino och italienska charkuterier.
HÄR KAN DU BESTÄLLA VINET
REKOMMENDERAT RECEPT
Krämig tryffelrisotto med krispig svamp

30 min

Lättlagad

5 / 5

INGREDIENSER
4 PORTIONER
Vatten 1 L
Grönsaksbuljong 2 msk
Olivolja 1 msk
Arborioris 300 g
Vitt vin 2 dl
Parmesanost 75 g
Smör 50 g
Salt 2 krm
Malen svartpeppar 2 krm
Tryffelolja 2 tsk
Ostronskivling 200 g
Vitlöksklyftor 2 st
Färsk persilja 1 kruka
Ruccolasallad 75 g
INSTRUKTIONER
Steg 1: Risotto: Koka upp vatten och buljong i en kastrull och håll buljongvattnet varmt.

Steg 2: Hetta upp olja i en stekpanna. Tillsätt risottoriset och fräs under omrörning tills riset blir blankt. Tillsätt vitt vin och låt vinet koka in i riset. Tillsätt ca 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills all vätska absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram.

Steg 3: Riv osten fint på ett rivjärn och lägg åt sidan.

Steg 4: Svamp: Dela svampen, skala och riv vitlök samt finhacka persiljan. Hetta upp smör i en ny stekpanna och stek svampen med vitlök och hälften av persiljan så att svampen blir krispig. Smaka av med salt och peppar.

Steg 5: Risotto: Tillsätt riven ost och smör till risotton, blanda om väl och smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Lägg upp risotton och toppa med den krispiga svampen och resten av persiljan. Servera med ruccolasallad vid sidan av.
VINET TILL MATRÄTTEN FINNS HÄR
Hos Receptkort ska du kunna hitta nyheter, trender och uppleva smaker som du trodde inte fanns. Vi vill ge dig som matälskare inspiration och tips på passande dryckeskombinationer ihop med recept.

Receptkort bevakar även alla produkter i Systembolagets sortiment tillsammans med sin samarbetspartner Vinbanken. Ihop tipsar vi endast om viner och drycker som du kan köpa via Systembolaget. Receptkort och dess samarbetspartners har inget kommersiellt samarbete med Systembolaget.

Detta vintips är en annons från Receptkort som sponsras av importören NIGAB.
Receptkort Sverige AB
BOX 92001
120 06 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Receptkort? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar