Mycket bra vin! Mer än prisvärt! - Munskänken med Vinjournalen Nr 8, 2021 Charmig barbera till höstens mat! - Aftonbladet Weekend, november 2021 | | | | Luna di Mezzanotte Barbera d'Alba Superiore, 2019 | Artikelnummer: 53290 | Alkoholhalt: 14% | Volym: 750 ml | | Italien, Piemonte, Barbera d'Alba | 129 kr | | | | Efterfrågan är hög och kan göra att Systembolagets webblager ibland är tomt vid beställningar online i det fasta sortimentet. Men Systembolagets depå för webblager fylls på dagligen och gör då vinet tillgängligt för köp nästa dag. | | | Ett plånboksvänligt vin som gifter sig utmärkt med höstens smaker | | | Vinet är gjord på 100 % barbera – druvan är tongivande i Piemonte och odlas flitigast och kallas därför för "folkets druva". Ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia. Vinet har klassificeringen "Superiore" vilket i det här fallet betyder att det har lagrats 12 månader på ekfat samt att man vid skörd valt de bästa druvorna för vinet. Det är färdigt att drickas nu men utvecklas väl under lång tids lagring. Det finns en ungdomlig charmör under korken som bjuder på en varm, örtig och bärfruktig doft som i munnen får sällskap av en generös struktur och snygg syra. Det här vinet är tillgängligt och saftigt utan att förlora den ryggrad som behövs för att matcha exempelvis en risotto eller pasta med tryffel. En annan favorit är att servera vinet i generösa kupor till en bricka med fin Pecorino och italienska charkuterier. | | | | REKOMMENDERAT RECEPT | Krämig tryffelrisotto med krispig svamp | | | | | Steg 1: Risotto: Koka upp vatten och buljong i en kastrull och håll buljongvattnet varmt. Steg 2: Hetta upp olja i en stekpanna. Tillsätt risottoriset och fräs under omrörning tills riset blir blankt. Tillsätt vitt vin och låt vinet koka in i riset. Tillsätt ca 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills all vätska absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram. Steg 3: Riv osten fint på ett rivjärn och lägg åt sidan. Steg 4: Svamp: Dela svampen, skala och riv vitlök samt finhacka persiljan. Hetta upp smör i en ny stekpanna och stek svampen med vitlök och hälften av persiljan så att svampen blir krispig. Smaka av med salt och peppar. Steg 5: Risotto: Tillsätt riven ost och smör till risotton, blanda om väl och smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Lägg upp risotton och toppa med den krispiga svampen och resten av persiljan. Servera med ruccolasallad vid sidan av. | | | | Hos Receptkort ska du kunna hitta nyheter, trender och uppleva smaker som du trodde inte fanns. Vi vill ge dig som matälskare inspiration och tips på passande dryckeskombinationer ihop med recept. Receptkort bevakar även alla produkter i Systembolagets sortiment tillsammans med sin samarbetspartner Vinbanken. Ihop tipsar vi endast om viner och drycker som du kan köpa via Systembolaget. Receptkort och dess samarbetspartners har inget kommersiellt samarbete med Systembolaget. Detta vintips är en annons från Receptkort som sponsras av importören NIGAB. | | | | | |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar