19 mars 2023

Vinbrev 11 | Fyra fynd från Xavier Vignon

Oberoende vinskribenter på nätet
Ä r det en doft av rosévin man känner i luften? Njae, riktigt så optimistiska ska vi inte vara med tanke på den senaste tidens väder, men att vi går mot soliga tider råder det inga tvivel om. Ni kan redan nu boka in 11 april i er kalender för då kommer vi på Vinbanken hålla i en stor rosévinsprovning digitalt. Mer information om den kommer i nästa veckas Vinbrev.

Den här veckan kommer du kunna läsa Christian Stojkovics recensioner av den intressanta producenten Xavier Vignons viner som finns i beställningssortimentet. Det är fyra fynd av fyra möjliga. Elke Jung tipsar om vin på liten flaska i Vinköpolistan. Och om du är sugen på långläsning så kan jag tipsa om reportaget om Catena Zapata - pionjärerna som tagit Argentina till världstoppen.

Trevlig läsning!
Jozo Glavas
Redaktionens tips - Rött boxfynd från anrik producent i Toscana
När vi i september skulle utse de bästa röda boxvinerna 2022 så kom nedanstående vin på en imponerande andraplats, vilket inte är så svårt att förstå med tanke på hur otroligt mycket vin man får för pengarna.

Familjen Mazzei, som ligger bakom vinet, hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana. Och det är just från Maremma som det här boxvinet kommer.

Vi på Vinbanken har tidigare uppmärksammat att allt fler boxviner börjar gå under benämningen "lyxboxar" och vi har till och med skrivit om nedanstående boxvin som en av de allra bästa lyxboxarna som går att hitta på Systembolaget.
HITTA VINET I EN BUTIK NÄRA DIG
Catena Zapata - pionjärerna som tagit Argentina till världstoppen
Vinbanken
Hur blev egentligen Argentina en vinnation med viner i absoluta världsklass? Mycket av det har man Catena Zapata att tacka för. Här är historien om vinhuset som aldrig slutar att förvåna och utvecklas.
TILL REPORTAGET
Bäst i test vecka 11 - fyra fynd från Xavier Vignon
Vinbanken
En producent som vi på Vinbanken skrivit om en hel del är Xavier Vignon. Den franska vinmakaren imponerar med sin kreativitet och sin passion. Vi har testat fyra av hans viner som finns i beställningssortimentet.
BÄST I TEST
Sveriges mest sålda röda vin 2022 - här är listan
Vinbanken
Vilket är Sveriges mest sålda rödvin 2022? Det är faktiskt ett vin som började säljas så sent som 2019 på Systembolaget. Du kommer känna igen flera viner på listan.
TILL LISTAN
Krogrecension av Hallwylska Restaurang
Vinbanken
På Hamngatan i centrala Stockholm hittar vi välkända Hallwylska muséet, men hur står sig egentligen Hallwylska Restaurang när det inte är sommar? Vi har besökt stället.
TILL KROGRECENSIONEN
Sveriges mest sålda vin på PET-flaska 2022
Vinbanken
I vår artikelserie "Sveriges mest sålda 2022" har vi nu kommit fram till det sista avsnittet och då handlar det om de mest sålda PET-flaskorna på Systembolaget.
TILL LISTAN
Pizza med salsiccia och sparris- och mandelcréme
Vinbanken
En riktig smak av Italien när man ska laga pizza med salsiccia och sparris- och mandelcréme. En god tomatsåsbaserad pizza med fantastiska smaker.
RECEPT OCH VINTIPS
Tomat- och paprikarelish med kyckling och vitvinssås
Vinbanken
Den här veckan har vi även med ett till recept från matkreatören Adrian Cederlund där han har lagat kyckling med en rolig tomat- och paprikarelish.
RECEPT OCH VINTIPS
Vinköplistan 11 - vin i liten flaska
Vinbanken
Elke Jung tipsar den här veckan i Vinköplistan om vin i liten flaska. Utbudet är relativt stort och det finns roliga alternativ att välja på.
VINKÖPLISTAN
RÖTT VIN I TILLFÄLLIGT SORTIMENT
VITT OCH MOUSSERANDE VIN I TILLFÄLLIGT SORTIMENT
Vinbankens samarbetspartners tipsar
Den här veckan tipsar våra samarbetspartners om ett rosévin från Måns Zelmerlöw som lanserades för bara några veckor sen.
Hola MZ
Rosé by Måns Zelmerlöw, 2022
Artikelnummer: 59620
Alkoholhalt: 11,5%
Volym: 750 ml
Det här rosévinet i MZ-serien imponerar. Det är superbärigt redan i doften där smultron och hallon samsas. I smaken får du den där mjuka, färska bärigheten av skogshallon, smultron och jordgubbar som sedan kompletteras av en liten sälta och en fint balanserad syra. Vinet har nog allt man kan önska sig av ett härligt, somrigt och friskt rosé. Hatten av till Måns för MZ Rosé.
99 kr
BESTÄLL VINET HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete.
Vinbanken i Sverige AB
Birger Jarlsgatan 58
114 29 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar