19 mars 2023

10 recept med smak av Italien

De bästa recepten på nätet just nu

Hoppa upp på vespan...

... och dröm dig bort till den romerska vårsolen. Tänk dig att du sitter där på uteserveringen, känner dofterna, hör mullret, dricker din espresso och njuter av Italien. Oavsett om det är i Citta Alta i Bergamo, Piazza Garibaldi i Neapel eller vid Campo di Fiori i Rom så finns det alltid något som tillfredsställer och kittlar smaklökarna. Den här veckan har vi valt ut tio italienska enkla smårätter som passar till både vårfesten som till middagen med polarna.

Buon appetito!
Redaktionens tips - Rött boxfynd från anrik producent i Toscana
När vår samarbetspartner Vinbanken i september skulle utse de bästa röda boxvinerna 2022 så kom nedanstående vin på en imponerande andraplats, vilket inte är så svårt att förstå med tanke på hur otroligt mycket vin man får för pengarna.

Familjen Mazzei, som ligger bakom vinet, hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana. Och det är just från Maremma som det här boxvinet kommer.

Vinbanken har även tidigare uppmärksammat att allt fler boxviner börjar gå under benämningen "lyxboxar" och de har till och med skrivit om nedanstående boxvin som en av de allra bästa lyxboxarna som går att hitta på Systembolaget.
HITTA VINET I EN BUTIK NÄRA DIG
Enkel focaccia från Leila
Köket
Focaccia är alltid ett uppskattat inslag både när man blir bortbjuden eller när någon ska komma hem till en. Det går att göra på många olika sätt. Här får du ett enkelt recept som toppas med olivolja och tomat.
TILL RECEPTET
Polenta - enkelt recept
Arla
Polenta är en av de absolut mest folkliga rätterna i Italien. Man kanske inte ens kan kalla den för en rätt, det är snarare en slags majsgröt med smör och ost, och som smidigt kan använda som bröd.
TILL RECEPTET
Pizza med salsiccia och sparris- och mandelcréme
Vinbanken
En klassisk napolitansk pizza gjort på egen deg med en tomatsåsbaserad botten. Du toppar pizzan med smakrik salsiccia och en härlig kräm gjord på sparris och mandlar.
PIZZA MED SALSICCIA
Variant på pesto gjord på västerbottenost
Köket
En delikat blandning av Ligurien i Italien och Västerbotten i Sverige. Här får du en fantastiskt god hemmagjord pesto med tydliga inslag av västerbottenost.
HEMMAGJORD PESTO
Piadina med tomat, prosciutto och mozzarella
Zeta
Det italienska tunnbrödet Piadina kommer från regionen Romagna i hjärtat av landet. Det går att fylla med vad man vill och det tar bara 15 att fixa. Här får du Piadina med klassiska smaker som tomat och prosciutto.
PIADINA
Italiensk smörgåstårta med lufttorkad skinka
Köket
Ännu en rätt där vi blandar det bästa från Italien och Sverige. Här gör du en klassisk smörgåstårta men du du har allt från gorgonzola till soltorkade tomater och lufttorkad skinka på tårtan.
ITALIENSK SMÖRGÅSTÅRTA
Arancini - risottobollar
Ica
Den sicilianska förrätten arancini har tagit Sverige med stort på senare tid. De goda risottobollarna är flitigt förekommande på många restaurangers menyer.
TILL RECEPTET
Italiensk charkbricka
Zeta
Hur får man egentligen till den ultimata italienska charkbrickan? Vilken typ av prosciutto ska man ha? Här får du en variant som osar klass rakt igenom.
TILL CHARKBRICKAN
Äppelpaj-semifreddo
Ica
Det finns få länder i världen som har lika härliga och läskande desserter som Italien. Tänk dig själv en semifreddo med rejält med smak av svensk äppelpaj. Det vattnas redan i munnen.
SEMIFREDDO
Piadina med nötkräm och bär
Zeta
Det italienska tunnbrödet Piadina går även att fylla med till exempel Nutella, färska bär och rostade mandlar om man vill få till en härlig dessert med rejält med smak av Italien. Vilket man såklart vill!
PIADINA MED NÖTKRÄM
Vinbanken tipsar
Den här veckan tipsar våra samarbetspartners om ett rosévin från Måns Zelmerlöw som lanserades för bara några veckor sen.
Hola MZ
Rosé by Måns Zelmerlöw, 2022
Artikelnummer: 59620
Alkoholhalt: 11,5%
Volym: 750 ml
Det här rosévinet i MZ-serien imponerar. Det är superbärigt redan i doften där smultron och hallon samsas. I smaken får du den där mjuka, färska bärigheten av skogshallon, smultron och jordgubbar som sedan kompletteras av en liten sälta och en fint balanserad syra. Vinet har nog allt man kan önska sig av ett härligt, somrigt och friskt rosé. Hatten av till Måns för MZ Rosé.
99 kr
BESTÄLL VINET HÄR
Receptkort bevakar de bästa och mest aktuella recepten på nätet. Vår ambition är att göra de mest populära recepten tillgängliga för fler. Vi vill även ge dig som matälskare inspiration och tips på passande dryckeskombinationer ihop med recepten.

Hos Receptkort ska du kunna hitta nyheter, trender och uppleva smaker som du trodde inte fanns.
Receptkort bevakar även alla produkter i Systembolagets sortiment tillsammans med sin samarbetspartner Vinbanken. Ihop tipsar vi endast om viner och drycker som du kan köpa via Systembolaget.

Receptkort och dess samarbetspartners har inget kommersiellt samarbete med Systembolaget.
Receptkort Sverige AB
BOX 92001
120 06 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Receptkort? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar