En ny hit från Lena PH – "ett rött vin i min smak"! Efter Lena PHs succé med sin kritikerhyllade Cava tidigare i år så släpper hon nu en ny hit – ett ekologiskt rött vin i "sin egen smak" och dessutom till en prislapp som är överkomlig för många. För att välja ut vinet åkte Lena PH ner till vindistriktet Jumilla som ligger i bergen en dryg timme från Alicante i Spanien och till områdets mest berömda vinproducent - Bodegas Juan Gil. Lena berättar så här om sitt nya röda vin: Berätta mer om vinet! Jag var ute efter ett smakrikt och gott rött vin och självklart med en bra prislapp. Efter att ha provat igenom ett stort antal viner visade det sig att jag hade fastnat för druvan monastrell, eller mourvèdre som den kallas i Frankrike. Vinet är härligt smakrikt och samtidigt lite örtigt med inslag av skogshallon, mörka körsbär och björnbär. Dessutom är vinet ekologiskt och tappat på en lättare glasflaska så att det uppfyller kraven för att bli ett av Systembolagets mest hållbara viner. Bodegas Juan Gil tar dessutom ett väldigt stort socialt ansvar i sin odling och genom hela produktionen av vinet. Berätta mer om besöket! Vi körde upp till Bodegas Juan Gils fantastiska höghöjdsvingårdar i Jumilla där landskapet känns som taget ur en vildavästernfilm. Där togs jag emot av Gil-familjen med öppna armar. Vinanläggningen är helt fantastisk och det är tydligt att det är hållbarhet och vinernas kvalitet som står i fokus. All odling sker ekologiskt och dessutom skördas druvorna för hand. De har skapat ett cirkulärt system där de tar tillvara på resterna från vintillverkningen och genom vermicompost skapar humus som återförs till vingården. Deras solpanelspark producerar mer el än deras egna elbehov, och de har till och med en maskin som automatiskt plockar bort oönskade druvorna från skörden och på så sätt höjer kvaliteten på vinet. Varför valde du att samarbeta med Bodegas Juan Gil för detta vin? Jag vill göra vin tillsammans med riktiga kvalitetsproducenter, familjeägda Bodegas Juan Gil är just en sådan. De får alltid goda omdömen för sina viner och har bland annat prytt omslaget på en av världens mest kända vintidningar, Wine Spectator, så jag tyckte det kändes som en perfekt samarbetspartner för detta vin. Mer info om vinet: Monastrell-druvorna för vinet skördas för hand i Bodegas Juan Gils höghöjdsvingårdar i Jumilla. De växer på kalkrika jordar och i ett kargt solrikt landskap som passar druvan monastrell perfekt. I och med de stora temperaturskillnaderna över dygnet så får druvorna en fantastisk smakrikedom och mognad. En del av vinet lagras på ekfat för att öka komplexiteten ytterligare. Det ger ett härligt smakrikt, fruktigt och örtigt vin med mjuka tanniner och inslag av bland annat skogshallon, viol, och lakrits. Det passar bra att servera som sällskapsvin, och till exempelvis buffémat, picknick, grillat, tapas, eller kanske höstens mustigare grytor. Mer info om Bodegas Juan Gil: Bodegas Juan Gil är en av Spaniens topproducenter med stort fokus på kvalitetsviner och hållbarhet. Vineriet har nu varit i familjens ägo och med bas i Jumilla i över 100 år men det är i synnerhet de senaste 25 åren, sedan Miguel Gil tog över rodret tillsammans med sin bror Angel, som det har utvecklats till den topproducent de är idag. Juan Gil är nu en av de största producenterna i världen av ekologiska kvalitetsviner och deras vingård i Jumilla var en av de första i Spanien som var helt självförsörjande av solenergi |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar