| Vintips från Vinbanken | Luigi Di Grasso Barbera, 2020 | | | | Luigi Di Grasso Barbera, 2020 | Artikelnummer: 53072 | Alkoholhalt: 13.5% | Volym: 750 ml | | Italien, Piemonte | 99 kr | | | | Barbera är kronsprinsen av Piemonte som lär sig att ta mer och mer plats! Barbera står nämligen för omkring hälften av den totala odlingsarealen i Piemonte men har tidigare ofta hamnat i skuggan bakom nebbiolo. Det har dock runnit mycket vatten under broarna de senaste åren och barbera är nu en av de mest intressanta druvorna i Piemonte. Tidigare var det främst mjuka och fruktiga röda viner, men nu har det blivit modernt med mer koncentrerade och ambitiösa viner som lagras i ekfat. Vinerna har ofta en frisk syra och ett tydligt inslag av mörka körsbär. Utmärkt till lätta och medelkraftiga rätter av fågel, fläsk, kalv eller lamm. Även pasta och en risotto passar som handen i handsken. Eftersom Barbera har en hög syra bör man möta det i maten genom syrlighet, sälta eller feta komponenter. Vinet är även ypperlig till ost och charkuterier. Receptkorts bästa förslag till påsken för denna typ av vin är rosmarinslamm med tagliatelle och citron. | | | | REKOMMENDERAT RECEPT | Rosmarinslamm med tagliatelle och citron | | | | | Hackad färsk eller torkad rosmarin | 2 msk | | | | Färsk eller torkade tagliatelle | 4 portioner | | | | Salt och svartpeppar | Efter smak | | | | Steg 1: Sätt ugnen på 150°C. Steg 2: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Riv av det yttersta av skalet på citronerna och blanda raspet med hackad vitlök och rosmarin. Skiva de raspade citronerna. Steg 3: Bryn lammrostbiffen i 1/3 av olivoljan, krydda med salt och peppar. Rulla de brynta rostbiffarna i hälften av vitlök/citron/rosmarinblandningen. Steg 4: Lägg köttet i en ugnssäker form och fördela citronskivorna på köttet. Häll vattnet i botten av formen och sätt formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills innertemperaturen är 60°C (då är köttet rosa, välstekt är 65-70°C). Steg 5: Blanda resten av vitlök/citron/rosmarinblandningen med resterande olivolja och persilja, smaksätt med salt och peppar. Steg 6: Koka tagliatelle enligt förpackningens anvisning. Steg 7: Skiva rostbiffen i tunna skivor, blanda tagliatellen med ört/vitlöksoljan och skyn som är i botten av köttformen. Servera rostbiff med tagliatelle och riven parmesanost. | | | | Hos Receptkort ska du kunna hitta nyheter, trender och uppleva smaker som du trodde inte fanns. Vi vill ge dig som matälskare inspiration och tips på passande dryckeskombinationer ihop med recept. Receptkort bevakar även alla produkter i Systembolagets sortiment tillsammans med sin samarbetspartner Vinbanken. Ihop tipsar vi endast om viner och drycker som du kan köpa via Systembolaget. Receptkort och dess samarbetspartners har inget kommersiellt samarbete med Systembolaget. Detta vintips är en annons från Receptkort som sponsras av importören Anora Sweden AB. | | | | | |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar