12 april 2022

Spännande Barbera till pangpris! | 99 kr | Guld från Piemonte till rosmarinslamm | Vininformation

VINTIPS I SAMARBETE MED VINBANKEN
Barbera – kronprinsen som tar mer & mer plats!
Passar utmärkt till maträtter med lamm
HÄR KAN DU BESTÄLLA VINET
Vintips från Vinbanken
Luigi Di Grasso Barbera, 2020


Luigi Di Grasso
Barbera, 2020
Artikelnummer: 53072
Alkoholhalt: 13.5%
Volym: 750 ml
Italien, Piemonte
99 kr
Barbera är kronsprinsen av Piemonte som lär sig att ta mer och mer plats!

Barbera står nämligen för omkring hälften av den totala odlingsarealen i Piemonte men har tidigare ofta hamnat i skuggan bakom nebbiolo. Det har dock runnit mycket vatten under broarna de senaste åren och barbera är nu en av de mest intressanta druvorna i Piemonte.

Tidigare var det främst mjuka och fruktiga röda viner, men nu har det blivit modernt med mer koncentrerade och ambitiösa viner som lagras i ekfat. Vinerna har ofta en frisk syra och ett tydligt inslag av mörka körsbär.

Utmärkt till lätta och medelkraftiga rätter av fågel, fläsk, kalv eller lamm. Även pasta och en risotto passar som handen i handsken. Eftersom Barbera har en hög syra bör man möta det i maten genom syrlighet, sälta eller feta komponenter. Vinet är även ypperlig till ost och charkuterier.

Receptkorts bästa förslag till påsken för denna typ av vin är rosmarinslamm med tagliatelle och citron.
HÄR KAN DU BESTÄLLA VINET
REKOMMENDERAT RECEPT
Rosmarinslamm med tagliatelle och citron

60 min

Medel

4 / 5

INGREDIENSER
4 PORTIONER
Lammrostbiff 600 g
Vitlöksklyftor 4 st
Citroner 2 st
Hackad färsk eller torkad rosmarin 2 msk
Olivolja 1 dl
Färsk eller torkade tagliatelle 4 portioner
Riven parmesan 1 dl
Hackad persilja 0.5 dl
Vatten 0.5 dl
Salt och svartpeppar Efter smak
INSTRUKTIONER
Steg 1: Sätt ugnen på 150°C.

Steg 2: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Riv av det yttersta av skalet på citronerna och blanda raspet med hackad vitlök och rosmarin. Skiva de raspade citronerna.

Steg 3: Bryn lammrostbiffen i 1/3 av olivoljan, krydda med salt och peppar. Rulla de brynta rostbiffarna i hälften av vitlök/citron/rosmarinblandningen.

Steg 4: Lägg köttet i en ugnssäker form och fördela citronskivorna på köttet. Häll vattnet i botten av formen och sätt formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills innertemperaturen är 60°C (då är köttet rosa, välstekt är 65-70°C).

Steg 5: Blanda resten av vitlök/citron/rosmarinblandningen med resterande olivolja och persilja, smaksätt med salt och peppar.

Steg 6: Koka tagliatelle enligt förpackningens anvisning.

Steg 7: Skiva rostbiffen i tunna skivor, blanda tagliatellen med ört/vitlöksoljan och skyn som är i botten av köttformen. Servera rostbiff med tagliatelle och riven parmesanost.
VINET TILL MATRÄTTEN FINNS HÄR
Hos Receptkort ska du kunna hitta nyheter, trender och uppleva smaker som du trodde inte fanns. Vi vill ge dig som matälskare inspiration och tips på passande dryckeskombinationer ihop med recept.

Receptkort bevakar även alla produkter i Systembolagets sortiment tillsammans med sin samarbetspartner Vinbanken. Ihop tipsar vi endast om viner och drycker som du kan köpa via Systembolaget. Receptkort och dess samarbetspartners har inget kommersiellt samarbete med Systembolaget.

Detta vintips är en annons från Receptkort som sponsras av importören Anora Sweden AB.
Receptkort Sverige AB
BOX 92001
120 06 Stockholm
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Receptkort? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar