14 augusti 2024

Utsett till bästa franska röda vinet | Vininformation

Vintips på nätet!
HÄR HITTAR DU VINET
De senaste åren har vi sett hur många franska viner skenat rejält i pris. Det beror både på dåliga skördar men också på hög efterfrågan. Men när vi på Vinbanken gått igenom utbudet av franska viner på Systembolaget så är det framförallt en del av landet som sticker ut när det kommer till prisvärdhet - nämligen södra Frankrike.

Just i de södra delarna av landet, i regionen som heter Languedoc-Roussillon, så går det att hitta fyndviner till överkomliga priser. Just vinet Château de la Liquière Faugères är ett sådant exempel. Flera årgångar i rad har vi tipsat om det här vinet, och när vi skulle gå igenom de bästa franska röda vinerna på hyllan så kammade just det här vinet från 2022 hem utmärkelsen som "Bästa köp" mellan 150 och 199 kronor. Vinet är gjort på en blandning av de sydfranska druvorna grenache, syrah och carignan och är ekologiskt.

När vi på Vinbanken väljer att servera det här vinet så gör vi det ihop med såväl sensommargrillen där vi har ryggbiffen, entrecoten eller oxen. Eller så sparar vi det till höstens lite mustigare grytor. Detta är ett kraftpaket med massvis av sydfranska drag där den lilla frukten och de fräscha örterna kommer fram på ett snyggt sätt. Mycket lila frukt rakt igenom men även färskmalda kryddor och örtig.
Omdöme
"Stor och lite aromatisk doft med varmt mogen frukt av björnbär, violer, plommon, svartpeppar, lagerblad och mynta. Smaken är drygt medelfyllig med charmigt varm frukt av mörka körsbär, vildhallon, kryddor, nejlika och fina syror. Ett Rhônelikt, mycket prisvärt vin, från södra Frankrike gjort på 40% grenache, 30% syrah och 30% carignan. Servera till en viltgryta med svamp eller grilla hemmagjorda burgare. Drick 2024-2029"
/Christian Stojkovic, Vinbanken, augusti 2024
Château de la Liquière Faugères
2022
Artikelnummer: 3531
Alkoholhalt: 14%
Volym: 750 ml
Frankrike, Languedoc-Roussillon, Faugéres



179 kr
TILL VINET
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Johan Lidby Vinhandel AB.
Vinbanken
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar