11 juli 2024

Vinbanken tipsar - "Rosé ska vara Tavel" | Vininformation

Vintips på nätet!
BESTÄLL VINET HÄR
Vad är egentligen Tavel?
Dagens roséviner är ljusare än någonsin. Och knutpunkten för rosévin enligt många är Provence där vi hittar den Franska Rivieran. Det har blivit lite av sinnebilden för just de här extremt ljusa rosévinerna som i mångt och mycket förknippas med lyx och flärd. Men rosévin har inte alltid varit så här ljust. Om vi bara backar bandet några årtionden så var det mörka roséviner som dominerade. Och högst upp i hierarkin hittade vi den sydfranska appellationen Tavel. Det här är den enda appellationen i Frankrike där man enbart får tillverka rosévin. Och äkta Tavel-rosé är fortfarande eftertraktat av väldigt många. Det har en mycket mer intensiv rosa färg men det är även så här många roséviner såg ut för bara några årtionden sedan. Man skulle kunna förklara det med att det här är lite av originalet när det kommer till rosévin.
HÄR KAN DU BESTÄLLA VINET
Vinbankens oberoende omdöme
"Doftrik, frisk och karaktärsfull rosé med hallon, jordgubbar, tranbär, granatäpplen, örter, bra syra, bra balans, mineraler och lite sälta. Drick 2024 till 2026.
/Christian Stojkovic, april 2024
Tavel Rosé
E. Guigal, 2022
Artikelnummer: 55720
Alkoholhalt: 14%
Volym: 750 ml
Frankrike, Rhonedalen, Tavel



189 kr
KAN BESTÄLLAS HÄR
Så ska statusen kring "äkta" rosévin höjas
AIRT är namnet på den relativt nybildade organisationen vars syfte är att lyfta så kallade terroirdrivna roséviner. I spetsen för organisationen hittar vi ordföranden Philippe Guigal som kommer från en av de främsta vinfamiljerna i hela Frankrike.

Han är främst känd för att stå bakom några av de absolut bästa vinerna, såväl röda som vita, från Rhonedalen. Hans viner brukar gå för flera tusenlappar. När vi på Vinbanken fick möjlighet att sitta ner och prata med Philippe Guigal i samband med ett besök i Sverige så kände han själv att trenden kring rosévin börjat skifta lite.

– För 50 år sedan kostade ett Tavel-rosé lika mycket som en Chateaneuf-du-Pape. Och för 20 år sedan var Provence-rosé inte så ljust som det är nu. Men de senaste 15-20 åren har de ljus Provence-rosévinerna flyttat gränsen så långt som möjligt och de har haft en enorm kommersiell succé med dessa viner. Jag har inga som helst problem med framgången som de haft, men vårt syfte är att lyfta en annan typ av roséviner och visa att det finns så otroligt mycket annat, säger Philippe Guigal till Vinbanken.
LÄS HELA REPORTAGET HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Wine Affair Scandinavia AB.
Vinbanken
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar