4 juni 2024

Vinbanken tipsar - hyllat vin från Priorat | Vininformation

Vintips på nätet!
HITTA VINET HÄR
Vad gör Priorat så speciellt?
När man pratar om spanska viner av absoluta högsta världsklass så är Priorat som vinområde alltid med i diskussionen. Det var för några decennier sedan som några få vinodlare bestämde sig för att använda sig av franska druvor för att skapa vin, och bara något år senare blev hela området världsberömt. Därför är det extra intressant att det i dag finns så pass få viner från Priorat på den fasta hyllan. Eller det kanske inte är så konstigt med tanke på att området fortsatt är relativt litet, och vinerna härifrån kostar ofta en rejäl slant. Finca el Puig sticker i den bemärkelsen ut då du får ett väldigt stiltypiskt Priorat-vin men för en bra peng.

I dag är Priorat ett av endast tre vinområden i hela Spanien med beteckningen DOCa, och än i dag så är området världsberämt för sina viner av absoluta världsklass.
I DESSA BUTIKER FINNS VINET
Vinbankens oberoende omdöme
"Man glömmer ofta bort Priorat när man i dag pratar om viner på högsta världsnivå, därför är det extra kul att vi får ha ett sådant här vin på hyllan i Sverige. Här får man en tydlig fatkaraktär direkt i doften och den kompletteras av skogshallon, lila frukt, en liten rökighet, mörka syrliga körsbär, bigarråer, svartpeppar, färska örter, choklad och vanilj. Detta är pampigt och kraftigt men samtidigt elegant på ett så oerhört snyggt och balanserat sätt. Ett Priorat-vin som visar att det går att få tag på extremt bra viner till priser under 300 kronor. Det här är ett vin som verkligen levererar en rejäl bit över sin prisklass. Servera till en grillad pluma iberico med en getostkräm. "
Finca el Puig
2021
Artikelnummer: 2737
Alkoholhalt: 14,5%
Volym: 750ml
Spanien, Katalonien, Priorat



269 kr
KAN BESTÄLLAS HÄR
Recept på grillad picanha med rostad potatissallad
Nu när solen ligger på och det är grilltider så vill vi tipsa om en köttdetalj som vi ofta glömmer bort i Sverige men som är väldigt omtyckt i framförallt Sydamerika - nämligen picanha. Det är en detalj som passar alldeles utmärkt på grillen. Ihop med potatissallad blir hela rätten ännu bättre. Ihop med Finca el Puig kommer rätten passa riktigt bra då vinet har såväl syrlighet som tanniner som gott och väl kommer kunna matcha det kraftiga men ändå delikata köttet och tillbehören.
TILL RECEPTET
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Vinunic.
Vinbanken
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar