18 juni 2024

Bästa riesling 2024 enligt Vinbanken | Vininformation

Vintips på nätet!
HÄR HITTAR DU VINET
Det är 100% Riesling i flaskan från Johannes Leitz bästa vingårdslägen längs Rhen och i Rüdesheim. Det här anses vara ett av Tysklands bästa vinområden för att odla Riesling och med Johannes Leitz magiska vinmakning blir resultatet som sagt årets bästa vita vin.

Magic Mountain är torrt och friskt, fyllt med härlig frukt och mjuka smaker av päron, örter och citrus samt ett litet stänk honung på slutet. Det sydligt exponerade läget på vingårdarna ger en fin mognad åt druvorna. Jordmånen, som är mager och främst består av kvarts och skiffer, ger vinet koncentration och mineraldriv som binds ihop fint med både djup och fräschör. Perfekt att servera när fisk, skaldjur eller asiatisk mat står på menyn, eller varför inte bjuda på ett glas till fördrinken?
Utsedd till bästa riesling 2024 enligt Vinbanken
I början på maj publicerade vi på Vinbanken vår stora topplista över de bästa rieslingvinerna 2024. Christian Stojkovic hade då testat väldigt många av de nya årgångarna som skulle nå hyllorna inom kort. Och när det kommer till rieslingviner mellan 150 och 200 så var det Leitz Magic Mountain som kammade hem förstaplatsen och medaljen som "Bästa Köp". Vi på Vinbanken har vid ett flertal tillfällen tipsat om just Leitz Magic Mountain. Nu har den nya årgången, 2023, nått hyllorna och finns i utvalda butiker runtom i landet.
I DESSA BUTIKER FINNS VINET
Vinbankens oberoende omdöme
"Aromatisk och piggt med äpplen, diskreta pärontoner, persika, citronzest och vita blommor. Smaken är generös med mogen frisk frukt, snyggt uppstramande syra, mineraler och en vältrimmad avslutande sälta. Svårslaget bra riesling för "magiskt" lite pengar."
/Christian Stojkovic, maj 2024
Leitz Magic Mountain
Rüdesheimer Riesling Trocken, 2023
Artikelnummer: 70626
Alkoholhalt: 12,5%
Volym: 750ml
Tyskland, Rheingau



166 kr
TILL VINET
Johannes Leitz - den motvillige magikern
I 1980-talets Tyskland var vinnäringen på dekis. Den österrikiska vinskandalen hade spillt över till den tyska vinindustrin och det var få producenter som tog uppdraget på allvar. För ungdomen Johannes Leitz lockade aldrig branschen, men till slut höll han ett löfte till sin egen mamma och valde motvilligt att ta över vinhuset som bar familjens namn.

I dag är Johannes Leitz en hyllad producent av kvalitetsviner från Rheingau, där han låter druvan riesling stå i rampljuset. I hans vin Magic Mountain så tar han druvor från fem av sina bästa vingårdslägen och skapar vinet.

Vi har träffat Johannes Leitz och pratat om hans resa, hans syn på riesling och varför just Magic Mountain är ett så speciellt vin för honom.
LÄS HELA REPORTAGET HÄR
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Johan Lidby Vinhandel AB.
Vinbanken
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar