19 juni 2024

Kastanjewhisky - förbjuden i Skottland, succé i Sverige | Alkoholinformation

Dryckestips på nätet!

- en del av Vinbanken
HITTA I EN BUTIK NÄRA DIG
Utmanare till de klassiska whiskytraditionerna

Kastanjewhisky - förbjuden i Skottland, succé i Sverige
I Skottland är den förbjuden, i nytänkande Sverige är den succé. Agitator Chestnut Cask är en svensk whisky som har blivit mycket uppskattad, inte minst för sin unika lagring på kastanjefat som utmanar de klassiska whiskytraditionerna.

Sedan 1988 är det enligt "The Scotch Whisky Regulations" förbjudet att lagra skotsk whisky på annat än ekfat. Detta gör Agitator Chestnut Cask extra speciell, då den utmanar de klassiska traditionerna och visar att det finns andra sätt att skapa fantastisk whisky. Producenten Agitator Whiskymakare, baserade i Arboga, har tagit tillfället i akt att experimentera med kastanjefat och resultatet har blivit en pionjärprodukt på världsscenen.

När en whisky är lagrad på kastanjefat får den en mer distinkt karaktär. Kastanjefaten bidrar även med mer tanniner och strävhet, vilket ger whiskyn en djupare färg och en lång, elegant och unik smakprofil.
HITTA I EN BUTIK NÄRA DIG
Hur smakar denna "kastanjewhisky"?

"Agitator Chestnut Cask whisky bjuder på en rik doft av torkad frukt med inslag av söta russin och röda bär. Kastanjefaten ger whiskyn en smakprofil som speglar doften, med framträdande toner av torkad frukt och bär. Denna fylliga smak kompletteras av lätta nyanser av honung och vanilj, tack vare lagringen på bourbonfat. Smaken är lång och elegant, med en torr avslutning där tanniner från träet träder fram. En subtil rökighet bidrar till en extra komplexitet i whiskyn. Riktigt snyggt!"
Agitator
Chestnut Cask
Artikelnummer: 85982
Alkoholhalt: 43%
Volym: 700 ml
Tillverkad i Sverige
549 kr
HITTA I EN BUTIK NÄRA DIG
En utmärkt samtalsstartare till sommarens festligheter
Den komplexa smaken gör den idealisk att avnjutas tillsammans med smakrika ostar eller choklad från dessertbordet. Det nalkas ju snart även midsommar, en högtid som är perfekt för en kladdkaka med jordgubbar och grädde där Agitator Chestnut Cask skulle passa perfekt som avec.

Agitator Chestnut Cask är ett perfekt tillskott till festligheterna. Med sin förbjudna lagringsteknik i Skottland och innovativa smakprofil är den en intressant samtalsstartare.
LÄS MER HÄR
Hos Spritbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och uppleva smaker som du trodde inte fanns. Vi vill ge dig som dryckesälskare inspiration och tips på passande dryckeskombinationer och spännande nyheter.

Spritbanken bevakar även alla produkter i Systembolagets sortiment tillsammans med sin samarbetspartner Vinbanken. Ihop tipsar vi endast om drycker som du kan köpa via Systembolaget. Spritbanken och dess samarbetspartners har inget kommersiellt samarbete med Systembolaget.
Spritbanken
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Spritbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar