17 april 2024

Succén fortsätter: Exire, nu som boxvin för de stora tillfällena | 289 kr | Vininformation

Vintips på nätet!
KAN BESTÄLLAS HÄR
Succén fortsätter: Exire, nu som boxvin för de stora tillfällena!
Från Apuliens solkyssta vingårdar till matborden hos svenska vinälskare. Exire på flaska har tagit många svenska vinälskare med storm. Nu fortsätter succén i en ny praktisk form, tillgängligt som boxvin.

Vinet är gjort på negroamaro- och primitivodruvor från Apulien i södra Italien. Apulien utgör klacken av landets stövelformade karta och regionens smakrika, charmiga och matvänliga viner har på senare år blivit alltmer framträdande på den internationella vinarenan. En rad spännande druvsorter har sitt ursprung härifrån och två av de mest framstående är just negroamaro och primitivo.

Exire bjuder på mjukt inlindade tanniner, mörk björnbärsfrukt och välavvägd ekfatskaraktär som gör det till en utmärkt följeslagare till åtskilliga rätter, allra helst från det italienska köket, grillat eller som sällskapsdryck helt på egen hand.

Den nya förpackningsvarianten bag in box lämpar sig extra bra för större sällskap.
KAN BESTÄLLAS HÄR
Vinbankens oberoende omdöme
"Det här var absolut inte vad jag väntade mig av ett vin som är gjort på de syditalienska druvorna negroamaro och primitivo. Den där syltiga sötman som jag hade väntat skulle finnas i vinet är som bortblåst och har ersatts av en imponerande ren frukt, fräschör och örtighet där allt sitter ihop på ett väldigt snyggt sätt. Redan i doften möts du av en liten fatkaraktär och en rödbärighet med skogshallon, mörka körsbär, viol, lakrits, salvia, färska örter, kryddor och en liten rökighet.

Förvånansvärt djupt, koncentrerat och seriöst med en rejäl fruktighet och örtighet som är snyggt balanserat. Det finns en härlig liten kvistig grön ton och allt kompletteras av mjuka, lugna tanniner. Det här var imponerande och visar att såväl negroamaro och primitivo kan skapa seriösa viner som är friska och fruktiga, utan att bli syltigt söta. För det här priset är det riktigt snyggt!"

Jozo Glavas, April 2024
Exire
Negroamaro Primitivo, 2022
Artikelnummer: 58516
Alkoholhalt: 14%
Volym: 3000 ml
Italien, Apulien
289 kr
KAN BESTÄLLAS HÄR
Ett vin byggt på Primitivos kraft & Negroamaros elegans!
Primitivodruvan kännetecknas vanligtvis för dess styrka och kraftfulla smakprofil medan Negroamaro mer för sin elegans och komplexitet. Därav är denna blend en perfekt kombination av kraft och elegans, vilket skapar en harmonisk och välbalanserad vinupplevelse​.

Primitivodruvorna plockades i slutet av augusti för att bevara sin fräschör. Negroamarodruvorna skördades först i slutet av september, då de uppnått sin optimala mognad. Efter skörden avstjälkades druvorna och genomgick sedan pressning. Must och skal överfördes sedan till temperaturkontrollerade ståltankar, där de fick jäsa tillsammans. Just denna maceration, där musten interagerar med skalen, hjälper till att dra ut färg, tanniner och de komplexa smaker som kännetecknar Exire.

Läs gärna hela vår artikel om Exire och hur det gått från helt okänt till succé på nolltid!
TILL ARTIKELN
Vinbanken är en nyhetssajt och kunskapsbank som vill hjälpa dig som konsument att hitta de rätta vinerna för dig och ditt tillfälle. Hos Vinbanken ska du kunna hitta nyheter, trender och upptäcka smakkombinationer som du inte trodde fanns.

Vinbanken bevakar alla produkter i Systembolagets sortiment. Vi tipsar endast om viner som du kan köpa via Systembolaget. Vinbanken och Systembolaget har inget kommersiellt samarbete. Detta är en annons från importören Spring Wine & Spirits AB.
Vinbanken
Se webbversion av mailet
Vill du inte längre få nyhetsbrev av Vinbanken? Avregistrera dig här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar