Ytterligare ett eko-certifierat vin från Ricossa, den här gången i form av en elegant Barbaresco. De ekologiskt odlade nebbiolo-druvorna växer i kalkrik jordmån där mineraliteten kompletterar de röda bärtonerna alldeles utmärkt. 2018 var en varm årgång i Piemonte men här har värmen bidragit till att runda av tanninerna i druvorna samtidig som syran ligger kvar på en bra nivå. Ricossa Barbaresco är gjort på 100% nebbiolodruvor och har lagrats i tre år; ett år på franska ekfat och de återstående två på ståltank. Vinet är elegant med en typiskt utsökt parfymerad doft. Smaken är intensiv, välbalanserad och sammetslen med toner av röda bär, mogna hallon, körsbär, viol, kanel, lakrits, te och mineral. Eftersmaken är lång och komplex. Vinet är klart att drickas nu men det går även bra att lagra i ytterligare 10-15 år för den som vill. Ricossa Barbaresco passar perfekt till smakrika svamprätter, färsk pasta och klassisk italiensk mat som exempelvis vildsvinsragu. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar