24 augusti 2021

Medaljvinnande Barolo till fyndpris!

Medaljvinnande Barolo till fyndpris!

En av Sveriges bäst prisade Barolo kommer från kvalitetsproducenten Ricossa Antica Vigna som har sitt säte bland de böljande kullarna i Piemonte. Barolo ligger i Piemonte, nordvästra Italien. Druvorna
till detta vin kommer från vingårdar i Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba och La Morra. Här är man lojal till sina kontrakterade vinbönder med band som sträcker sig långt över 20 år tillbaka. Dessa förser Ricossa med druvor av högsta kvalitet att producera sina viner med. På detta sätt kan man säkerställa och producera toppviner år efter år utan att tumma på kvaliteten.

Nebbiolodruvorna växer på vinrankor med en snittålder strax över 20 år. Efter handskörden så vinifieras druvorna varsamt och lagras på både amerikanska och franska ekfat i 24 månader innan ytterligare ett års lagring på flaska. Lagringstiden bidrar med djup och komplexitet där toner av läder, choklad och tobak träder fram. Frukten är koncentrerad och påminner om mogna jordgubbar, mörka körsbär och kaffebönor. Syran är välbalanserad och tanninerna mjuka vilket bildar ett långt och
härligt avslut.

Årgång 2017 anses som en bra årgång i stora delar av Piemonte och för Ricossa Barolo är det inget undantag. Den höga syran och de slanka tanninerna gör sig väldigt bra till det italienska köket men också för den som vill lagra vinet i några år ytterligare.

Ricossa Barolo passar utmärkt till grillat kött och vegetariskt. Servera även till lufttorkad skinka och ostar för en middagsupplevelse i världsklass!

Servera vinet mellan 14-16 °C.

Vinet går att lagra i upp till 8 år.

Sockerhalt: Mindre än 3 g per liter

Omdömen:
Silvermedaljör i Vinordic Challenge 2021
Copyright © 2021 VeckansE
Box 5077, 102 42 Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar