25 juni 2021

Ekologisk syrah från legendariska M. Chapoutier! - vininformation

Ekologisk syrah från legendarisk vinmakare!
Druvorna till Meysonniers skördas för hand och kommer uteslutande från Chapoutiers egna vingårdar. Vingårdarna brukas ekologiskt efter biodynamiska principer. Druvorna krossas lätt och jäser vid relativt hög temperatur för att laka ur så mycket tannin och smak som möjligt. Vinet lagras på betongkärl, inte ekfat, allt för att inte maskera frukten utan istället lyfta fram vinets frukt och kryddighet.

Les Meysonniers är en urtypisk Crozes-Hermitage, gjord på 100% syrah. Vinet är packat med tät, mörk frukt, björnbär, svarta vinbär, lavendel, viol och örter. Smaken är fyllig och elegant med uppfriskande syra och strama tanniner och ett läckert pepprigt avslut som kännetecknar riktigt bra syrah. Serveras vid 16-18 grader till rätter av nöt, lamm eller vilt, gärna med inslag av färska örter.

Med anor från 1808 var M. Chapoutier tidigt en av de största vingårdsägarna på Hermitageberget. M:et i namnet är en gammal familjetradition, alla familjemedlemmars namn börjar med bokstaven M. Nuvarande ägaren Michel tog över egendomen 1989 och har lyft företaget till ett av vinvärldens starkaste varumärken.

Michel är en stark förespråkarna för hållbart jordbruk och har konverterat alla sina egna vingårdar till ekologiska och biodynamiska odlingar. Han lär även ha fler 100-poängare i Wine Spectator än någon annan vinmakare. Bakom storheten hos M. Chapoutier ligger en rad av toppviner från just Hermitage, men även konsten att göra exceptionella viner från vilket annat område i Rhône som helst oavsett prisklass.
Crozes-Hermitage Les Meysonniers
Producent: M.Chapoutier
Typ: Rött vin
Druvsort: Syrah
Årgång: 2018
Artikelnummer: 74136
Alkoholhalt: 13%
Volym: 750 ml
Pris: 199 kr
Copyright © 2021 myTaste, en del av Speqta AB (publ)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar